Hoe werk je met VET?

Vormgeven van tekst en beeld

 

VéT helpt je bij het verzorgen van de lay-out van je documenten, bijvoorbeeld je verslagen en werkstukken. Van Dale omschrijft lay-out als: ‘het schema van de rangschikking en indeling van teksten, koppen en illustraties in drukwerk’. Met een lay-out geef je een werkstuk of document vorm. Vorm kan functioneel zijn, maar ook een uiting van pure creativiteit.
Je kunt vorm ook gebruiken om jouw documenten herkenbaar te maken, bijvoorbeeld door een eigen (huis)stijl.

 

Twee delen: Algemeen en Uitwerking

Hoofdstuk 1 t/m 6 van VéT bestaan uit een deel ‘Algemeen’ en een deel ‘Uitwerking’.

 • Het deel ‘Algemeen’ bevat informatie om ‘direct’ met een onderwerp aan de slag te gaan. De belangrijkste onderwerpen en begrippen worden er beschreven. Je vindt er ook adviezen en soms buttons naar voorbeelden of aanvullende informatie. Je herkent de algemene pagina’s aan de witte achtergrondkleur met de voorbeelden op een grijs vlak.
 • Onderwerpen die in algemene zin aan bod komen, worden verder geconcretiseerd in de ‘Uitwerking’. Dat is interessant als je bijvoorbeeld je mogelijkheden wilt uitbreiden, interesse hebt in de rationale achter een vormgeving en/of in achtergronden en alternatieven. Ook in ‘Uitwerking’ staan soms buttons naar voorbeelden of aanvullende informatie. Je herkent de Uitbreiding aan de gele achtergrondkleur van de pagina’s.

In Hoofdstuk 7 lees je hoe je informatie uit VéT kunt gebruiken in Word.

Maakop
Op een aantal pagina’s kom je de toepassing ‘Maakop’ tegen als je op een button klikt. Met Maakop kun je met aspecten van vorm experimenteren. Je ziet in direct wat er gebeurt als je een instelling als lettertype, marge of interlinie verandert. Een prima voorbereiding op het gebruik van Word voor deze aspecten! Behalve over de zes onderdelen geeft VéT namelijk ook informatie over het maken van een eenvoudige opmaak in Word (Hoofdstuk 7: Hoe doe je dat in Word).

 

Opdrachten

VéT kent twee typen opdrachten. Voor beide soorten geldt: Ga ermee aan de slag!

 1. Opdrachten per onderwerp die je als het ware aan de hand nemen en door VéT heen leiden. Op de pagina’s van VéT staat – waar relevant – een opdrachtknop die doorklikt naar de opdrachten bij die pagina.
  Nota bene: deze opdrachten zijn per 1 april 2020 beschikbaar.
 2. Vijf meeromvattende opdrachten die een beroep doen op de informatie die je in VéT hebt kunnen lezen en uitproberen. Je kunt deze vijf opdrachten zien als afronding, maar ook als vingeroefening:
  1. Ontwerp een informatieblad
  2. Schrijf een achtergrondartikel
  3. Ontwerp een miniposter
  4. Maak een folder
  5. Ontwerp een voorblad

 

Basisgedachte

Lees, probeer uit, kijk wat jou ligt, pas toe wat je leest en uitgeprobeerd hebt en probeer het daarna nog eens op een andere manier. Durf vooral ook buiten de lijntjes te kleuren, wijk af, laat je gevoel een woordje meespreken en wees gepast tegendraads en eigenzinnig!

Wees geen volger.

Wordt een gebruiker!